Australia Day, sorghum oogst en cricket
Door: Bart
Blijf op de hoogte en volg Bart
04 Februari 2008 | Australië, Gatton
Bula,
De afgelopen anderhalve week ben ik volop bezig geweest met het project met betrekking tot de effecten van het voeren van twee verschillende gistproducten aan melkkoeien onder subtropische omstandigheden. Daarnaast ben ik een paar keer naar de Staffclub op de campus geweest en stond zaterdag 26 januari in het teken van Australia Day. Bovendien ben ik gisteren naar de cricketwedstrijd tussen Australië en India geweest in Brisbane.
Het voerproject loopt goed! ’s Middags krijgen de 80 koeien de pre-mix met de gistproducten in de melkstal en ze vreten het goed. Ze zijn er zelfs zo dol op dat we de koeien niet eens meer in de melkstal hoeven te jagen :). Op woensdag- en donderdagochtend werden respectievelijk de melk- en bloedmonsters genomen en dat ging prima. Zo gaan we nog ruim drie weken door.
Zoals gezegd was het op 26 januari Australia Day, de grootste nationale feestdag in Australië. De Australiërs vieren deze dag dat ze in een geweldig land wonen en dat ze een geweldig volk zijn om trots op te zijn. Je kunt het een beetje vergelijken met Koninginnedag in Nederland, hoewel het hier veel meer een relaxte dag is met familie en vrienden. Op de vooravond word een award voor The Australian of the Year uitgereikt en deze keer ging de prijs naar een countryzanger. Ik heb deze dag samen met mensen (Ann, Karen, Tarnya) van de School of Animal Studies en vrienden en familie van Tarnya doorgebracht. We hebben gebarbequed, allerlei spellen gespeeld en cocktails (met vnl vodka) en bier gedronken :D! Het was een heel gezellige en prachtig zonnige dag die aan het begin van de middag begon met de bbq en eindigde ’s nachts in de vroege uurtjes met een laatste biertje ;). Tussendoor werd er op het gazon gefrisbeed met een gedroogde koeienvlaai, gecricket (backyard cricket) en werd het kampioenschap ‘wie het verste een laars kan gooien’ gehouden :cool:! Het zal je vast niet verbazen dat ik dit laatste onderdeel gewonnen heb, maar ik ben er trots op :D.
Deze week hebben Tony en ik een nieuwe huisgenoot in huis gekregen, namelijk Ilaitia. Hij komt uit Fiji en hij is o.a. degene die ik help met het voerproject. Ik heb hem inmiddels wat Nederlandse woorden geleerd en door hem ken ik nu enkele Fijische woorden, zoals bula (hallo) en vinaka vakalevu (heel erg bedankt).
Afgelopen vrijdag en ook vorige week vrijdag ben ik naar de Staffclub geweest om er gezellig een biertje te drinken en wat te poolen met o.a. Ann, Joe, Karen en Tarnya. Van de week overigens nog bij Joe en Russ de film The Italian Job met een biertje erbij gekeken. Beide zijn net verhuisd naar een gezamelijke woonruimte in de Halls of Residence op de campus, waarbij ze toezicht moeten gaan houden op de studenten die er wonen.
Zondagochtend ben ik even bij de oogst van de sorghum, voor de melkkoeien op het proefbedrijf, op de campus wezen kijken. Het hakselen van de ± 4 meter lange sorghum gebeurd op dezelfde wijze als maïs wordt geoogst. Deze sorghumsoort is dan ook speciaal voor veevoer met veel opbrengst. Ik heb een aantal rondjes op de hakselaar en met de vrachtwagen meegereden en ondertussen flink met de chauffeurs geouwehoerd over het oogsten van sorghum en maïs in Australië en Nederland. Op de foto’s kun je zien dat het erg bewolkt is en ’s middags is het dan ook zwaar gaan regen, wat betekende dat ze moesten stoppen met hakselen.
Gisterenmiddag- en avond ben ik met een groepje mensen (waarvan enkele werkzaam zijn aan de uni op de campus) naar de cricketwedstrijd tussen Australië en India wezen kijken. Cricket is met rugby de grootste sport in Australië en daarom vond ik dat ik maar eens naar een wedstrijd moest gaan kijken (ik wil overigens ook nog een keer naar een rugbywedstrijd). Ik kende voordat ik naar Australië kwam niets van cricket, maar inmiddels kun je me het hemd van mijn lijf vragen over de spelregels van cricket :D!. Het waren dan ook wel echte kenners die mee waren om me alles uit te leggen. Cricket heeft wel iets weg van honkbal, maar deze vergelijking doet de sport eigenlijk geen eer aan, want het is één van de oudste sporten ter wereld. De wedstrijd vond plaats in The Gabba stadium in Brisbane, waarin het veld rond/ovaal is om er cricket te kunnen spelen. Het stadium met ± 40.000 zitplaatsen was uitverkocht (hoewel dat uit de foto’s niet blijkt, doordat veel mensen op een betere positie gaan staan) en het was er een geweldig leuke sfeer! Dit was overigens een ééndaagse wedstrijd, terwijl een normale wedstrijd 5 dagen in beslag neemt. Het was een hele leuke dag, ondanks dat de wedstrijd niet uitgespeeld kon worden door zware regenval en nadat het tussendoor al vier keer was stilgelegd vanwege de regen. Cricket wordt namelijk niet in de regen gespeeld, want dat beïnvloed het gooien met de bal te veel (ik hou het er maar op dat ze van suiker zijn :p). Het resultaat is dan ook een gelijkspel.
Ik ga een einde aan dit verhaal maken, maar niet voordat ik het volgende nog vertel. De nieuwe progressieve premier Kevin Rudd heeft op de nationale feestdag, Australia Day, een nationaal excuus aan het adres van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, gemaakt. Hij zei trots te zijn op hun cultuur en maakte de excuses voor de eeuwenlange onderdrukking en discriminatie van de Aboriginals. En een grote schok in Australië; de populaire Australische acteur Heath Ledger (28 jaar, o.a. van de film Brokeback Mountain en A Knight’s Tale) werd twee weken geleden dood gevonden in zijn appartement in Manhattan, na een mogelijke overdosis slaappillen.
Naast het werk aan het voerproject hoop ik de komende tijd enkele melk- en of vleesveebedrijven te bezoeken.
Groeten Bart
Groeten Bart
04 Februari 2008 - 06:54
Isabel:
hey bartje!
Nou je leeft je lekker uit zie ik! Lekker crossen op de quad en verder genieten van cricketwedstrijden, dat doe je goed!
Wat een lang sorghum is dat zech! Dat zijn wij niet tegen gekomen onderweg.
suc6 nog daar met je project!
grz. -
04 Februari 2008 - 07:28
Guillaume:
Hey Lange Baas B,
Leuk verhaal weer. Als je dan ook nog volgende week even iets uitlegt over de spelregels van cricket, zou dat fijn zijn :-D
Geniet er maar weer van de komende tijd, want voordat je het weet is het allemaal weer voorbij :-p
Groeten,
Guillaume -
04 Februari 2008 - 09:40
Ria Loeffen:
Hoi Bart,
Wat leuk dat jij je zo helemaal verdiept in alles wat echt Australisch is. Zoals het cricket. Wat de aboriginals betreft: was het echt zo'n uitgebreid excuus? Hier kregen we alleen mee dat het excuus voornamelijk de kinderen van de aboriginals betrof, die bij hun familie werden weggehaald en in internaten en bij Engelse families werden geplaatst. In de film 'Rabbit proof fence' wordt dat heel mooi weergegegen, hoe dat ging. Moet je maar eens kijken.
Veel succes verder.
Groetjes, tante Ria
04 Februari 2008 - 22:08
Peking 2008:
Maar...erg mooi hoor, die machines daar. Ben blij dat je daar 5 foto's van bij hebt gedaan. ;-)
Zit je al boven de 15km/uur? ;-) -
05 Februari 2008 - 14:45
Rienko:
Ha Bart
Smaakt het bier daar net als de Grolschjes op M3? Dat laars gooien is een mooi onderdeel voor de boerengames, kun je toch zien dat jij getraind bent!
Succes en groeten daar Rienko -
05 Februari 2008 - 18:59
Ard:
Ha Bart,
Trok je op Australia Day ook om half tien 's ochtends in de trein je eerste halve liter open, om dat Koninginnedaggevoel een beetje te krijgen? :-)
En wanneer houdt die regen daar weer op? Ik geloof dat jij meer neerslag te verwerken krijgt dan ik ;-)!
Groet
Ard -
06 Februari 2008 - 10:43
Anke:
Hey Bart!
De carnaval zit er weer op! Het was heel gezellig en ik moet nu weer even bijkomen. Zo te lezen heb jij de carnaval niet gemist!
x -
06 Februari 2008 - 11:35
Yvonne:
heeej bartje
gaat weer lekker daar lees ik met de stage. gaat het afronden van je AV ook zo goed? :-) vergeet onze afspraak voor juni niet!
kus yvon
ps hoop wel dat je je handen hebt gewassen na het frisbeen! ;-) -
06 Februari 2008 - 17:42
Sanne:
Hoi Bart,
Zo te horen heb je het daar erg naar je zin! En gelukkig zien de meeste foto's er zonnig uit! Succes daar met alle, voor Nederlanders, 'vreemde' sporten! Misschien kan je dat laars gooien wel bij de veetelers introduceren, slaat vast goed aan ;-)
Groetjes Sanne -
10 Februari 2008 - 19:24
Marijke:
Ha die Bart,
Je geniet met volle teugen en gelijk heb je!Boeiend verhaal en leuke foto's!
Groetjes